Labels

Total Pageviews

Monday, October 10, 2011


Kenal bunga ni,ini bunga telang. Bagi penggemar nasi ulam, dari bunga inilah datangnya warna biru pada nasi tu. Ramai peniaga tidak jujur menggunakan pewarna dan pewangi makanan bagi menggantikan bunga ini. Semasa memasak nasi, apabila mendidih bubuhlah bunga ini di dalam nasi. Warna birunya akan mewarnai nasi dan nasi berbau harum. Jika nasi ulam yang dibeli tu terlalu biru dan terlalu harum, itulah tandanya pewarna makanan digunakan.
Akhir 70an dulu semasa belajar di Maktab Perguruan Kota Bharu, Kelantan, saya tidak boleh menerima makanan tradisi orang-orang kelantan seperti nasi ulam, keropok gote dan berbagai jenis kuih. Alasannya, makanan terlalu berwarna warni dan terlalu berasaskan gula.Makanan harian saya terhad kepada roti, masakan ikan dan kari. Masakan berasaskan kari amat sukar di temui pada masa itu. Roti segar boleh didapati di kilang kecil dihadapan perhentian bas Kota Bharu dan beranika roti di sebuah bekery berhampiran Restoran Suntoo. Masih adakah lagi tempat-tempat itu.
Setelah lebih 30 tahun menetap di Temerloh ini, saya mula mengadaptasi berbagai jenis makananan seperti ini.Sebahgian besar peniaga makanan di Temerloh ini terdiri dari keturunan Kelantan, Siam dan Kampar. Bilang peniaga lokal amat kurang sekali.

No comments: